Домашен карвинг – лилия от лук
Карвинг е изкуство за декорация на храната, при което чрез гравиране и други техники се получават изящни скулптори от най-обикновени плодове и зеленчуци:

За направата на подобни скулптори са необходими специални инструменти за карвинг, както и известни умения разбира се.

В тази тема ще видим един туториал за домашен карвинг, който може да опита всеки.
Не са необходими специални инструменти, достатъчен ви е само остър нож.
Ще направим лилия от лук за украса на салати, предястия и различни блюда.
1. За да направим лилията ще ни трябва малка главичка кромид лук.
Може бял, може и червен, в зависимост от това каква декорация искате да направите.

2. Почистете луковицата без да режете основата на корените. Махнете само мустачетата.
Отрежете приблизително 0,5 см от горната и долна страна на луковицата.

3. Направете 4 разреза с дълбочина 2-3 слоя.
След това внимателно разтворете “листенцата на цветето“ към основата на луковицата.
Оставете само външния слой. Останалите 1 или 2 внимателно отстранете.
4. По същия начин направете още 4 разреза върху останалата част от луковицата шахматно спрямо първите.
5. След това разтворете листенцата. Оставете само най-външният слой, останалите два внимателно отрежете.
6. Процедирайте по същия начин докато завършите лилията.

7. Най-накрая, за да не поднесете блюдото с украса от суров лук, който както знаете има характерен вус и мирис, потопете лилията в гореща вода за 10-15 секунди.
За да я извадите по-лесно без да я повредите предварително забийте в основата и клечка за зъби.
8. След това потопете лилията в марината от вода, оцет и захар за 10 минути (или повече в зависимост от вкуса)
Ако искате да оцветите лилията добавете оцветители в маринатата.

9. Извадете лилията от маринатата. Леко я изтръскайте, за да се отстранят капчиците течност. Оправете листенцата, така че да са разположени красиво и поставете върху блюдото.
Карвинг е изкуство за декорация на храната, при което чрез гравиране и други техники се получават изящни скулптори от най-обикновени плодове и зеленчуци:

За направата на подобни скулптори са необходими специални инструменти за карвинг, както и известни умения разбира се.

В тази тема ще видим един туториал за домашен карвинг, който може да опита всеки.
Не са необходими специални инструменти, достатъчен ви е само остър нож.
Ще направим лилия от лук за украса на салати, предястия и различни блюда.
1. За да направим лилията ще ни трябва малка главичка кромид лук.
Може бял, може и червен, в зависимост от това каква декорация искате да направите.

2. Почистете луковицата без да режете основата на корените. Махнете само мустачетата.
Отрежете приблизително 0,5 см от горната и долна страна на луковицата.

3. Направете 4 разреза с дълбочина 2-3 слоя.
След това внимателно разтворете “листенцата на цветето“ към основата на луковицата.
Оставете само външния слой. Останалите 1 или 2 внимателно отстранете.
4. По същия начин направете още 4 разреза върху останалата част от луковицата шахматно спрямо първите.
5. След това разтворете листенцата. Оставете само най-външният слой, останалите два внимателно отрежете.
6. Процедирайте по същия начин докато завършите лилията.

7. Най-накрая, за да не поднесете блюдото с украса от суров лук, който както знаете има характерен вус и мирис, потопете лилията в гореща вода за 10-15 секунди.
За да я извадите по-лесно без да я повредите предварително забийте в основата и клечка за зъби.
8. След това потопете лилията в марината от вода, оцет и захар за 10 минути (или повече в зависимост от вкуса)
Ако искате да оцветите лилията добавете оцветители в маринатата.

9. Извадете лилията от маринатата. Леко я изтръскайте, за да се отстранят капчиците течност. Оправете листенцата, така че да са разположени красиво и поставете върху блюдото.

За направата на подобни скулптори са необходими специални инструменти за карвинг, както и известни умения разбира се.

В тази тема ще видим един туториал за домашен карвинг, който може да опита всеки.
Не са необходими специални инструменти, достатъчен ви е само остър нож.
Ще направим лилия от лук за украса на салати, предястия и различни блюда.
1. За да направим лилията ще ни трябва малка главичка кромид лук.
Може бял, може и червен, в зависимост от това каква декорация искате да направите.

2. Почистете луковицата без да режете основата на корените. Махнете само мустачетата.
Отрежете приблизително 0,5 см от горната и долна страна на луковицата.

3. Направете 4 разреза с дълбочина 2-3 слоя.
След това внимателно разтворете “листенцата на цветето“ към основата на луковицата.
Оставете само външния слой. Останалите 1 или 2 внимателно отстранете.
4. По същия начин направете още 4 разреза върху останалата част от луковицата шахматно спрямо първите.
5. След това разтворете листенцата. Оставете само най-външният слой, останалите два внимателно отрежете.
6. Процедирайте по същия начин докато завършите лилията.

7. Най-накрая, за да не поднесете блюдото с украса от суров лук, който както знаете има характерен вус и мирис, потопете лилията в гореща вода за 10-15 секунди.
За да я извадите по-лесно без да я повредите предварително забийте в основата и клечка за зъби.
8. След това потопете лилията в марината от вода, оцет и захар за 10 минути (или повече в зависимост от вкуса)
Ако искате да оцветите лилията добавете оцветители в маринатата.

9. Извадете лилията от маринатата. Леко я изтръскайте, за да се отстранят капчиците течност. Оправете листенцата, така че да са разположени красиво и поставете върху блюдото.
Лесен карвинг: украса от краставици
Ще направим от краставицата тънки резенчета, като листенца на цвете и ще оформим декорацията по 3 различни начина.
Урокът е лесен и може да се изпълни от всеки, а резултатът - много атрактивен:
Храната на трапезата ви може да изглежда като в реномиран ресторант, съвсем професионално декорирана от вас самите, при това без много усилия.
Вижте как...
Ще ви трябва остър кухненски нож и разбира се, краставица.
Разрежете краставицата на две половинки:

От двете половинки ще направим три различни декорации за салати и предястия.
Гирлянд от краставица
Направете един разрез, без да режете до края. След това отрежете парченце със същата дебелина (режете натънко 1-1.5 мм). Получава се двойно резенче от краставицата:

Обърнете едното парченце навътре и подпъхнете крайчето му:

Поставете готовите резенчета за 5 минути в ледена вода.
След това подредете двойните парченца, така че да се застъпват. Получава се ефектен гирлянд, с който може да украсите в кръг и по ръба на чинията. (сн. 1)
Ветрило от краставица
Нарежете краставицата на резенчета 1-1.5 мм като не прорязвате до края.
След това разделете на пачки с нечетен брой (7 в случая):

После подвийте краищата на средните парченца и подпъхнете, както е показано на картинката. Получава се ефектно ветрило:

Готовите форми натопете за 5 минути в ледена вода.
Ветрилата може да подредите по ръба на чинията едно до друго за салата или да ги използвате поотделно като гарнитура към всяка порция.
Цвете от краставица
Начинът за приготвяне на третата украса е сходен с предишният, с тази разлика, че кората на краставицата е на ивички:

Направете с ножа тесни, не дълбоки улейчета и отделете част от кората, така че да се получат ивици, както е показано на картинката.
След това нарежете краставицата на тънки резенчета (1-1.5 мм) без да режете до края.

Разделете на пачки с нечетен брой резенчета (5 в случая) и оформете цветенца, както направихме това с ветрилото по-горе.
С тази лесна украса от краставици дори обикновените блюда ще изглеждат ефектно.
Роза от домат – лесен урок по карвинг
Продължаваме поредицата домашен карвинг с един много лесен и страшно атрактивен начин за декорация на храна - с роза от домат.

Доматите са подходяща гарнитура към всякакви ястия, а с тази украса може да се справи всеки, при това за броени минути.
И така нека видим как се прави роза от домат:
Добре е доматите, които ще ползвате да са по-твърди.
Ако нямате специални инструменти за карвинг може да ползвате обикновен кухненски нож. Изберете най-тънкият и остър нож от набора си.

1. Стартираме с изрязването на лента, която започва на около 2 см от центъра на домата.

2. Направете разрез по цялата обиколка на домата без да стигате до края:

3. Започнете да изрязвате лента с ширина около 2 см по цялата обиколко на домата.
Режете с равномерна дебелина заедно с кожичката на домата:

4. Когато стигнете до края на обиколката не спирайте да режете ивицата.
Продължете по-надолу, без да прекъсвате лентата, така както се бели ябълка:

5. Колкото по-надолу слизате, стеснявайте ивицата плавно на ширина.
В крайна сметка трябва да получите непрекъсната лента: по-широка в началото и с по-тесен край:

Сега ще оформим розичката
6. Започнете да навивате лентичката откъм тесния край т.е. започваме да завиваме цветето от средата навън:

7. Продължаваме да завиваме ивичката към широкият и край (така както се прави цвете от хартия или цвете от плат)

8. Когато стигнете до края на лентата просто подпъхнете крайчето:

И розичката е готова.
Ако режете лентата с различна ширина и да оформите нещо като листенца, розичката може да стане по-реалистична.
В зависимост от големината на домата може да направите малки и големи рози или да подберете домати с различни цветове (по-оранжеви или по-червени)

Ако искате може да добавите към декорацията зелени подправки (меродия, копър, целина, каквото ви харесва) или да направите листа от краставица, оставям довършването фантазията ви:


Доматите са подходяща гарнитура към всякакви ястия, а с тази украса може да се справи всеки, при това за броени минути.
И така нека видим как се прави роза от домат:
Добре е доматите, които ще ползвате да са по-твърди.
Ако нямате специални инструменти за карвинг може да ползвате обикновен кухненски нож. Изберете най-тънкият и остър нож от набора си.

1. Стартираме с изрязването на лента, която започва на около 2 см от центъра на домата.

2. Направете разрез по цялата обиколка на домата без да стигате до края:

3. Започнете да изрязвате лента с ширина около 2 см по цялата обиколко на домата.
Режете с равномерна дебелина заедно с кожичката на домата:

4. Когато стигнете до края на обиколката не спирайте да режете ивицата.
Продължете по-надолу, без да прекъсвате лентата, така както се бели ябълка:

5. Колкото по-надолу слизате, стеснявайте ивицата плавно на ширина.
В крайна сметка трябва да получите непрекъсната лента: по-широка в началото и с по-тесен край:

Сега ще оформим розичката
6. Започнете да навивате лентичката откъм тесния край т.е. започваме да завиваме цветето от средата навън:

7. Продължаваме да завиваме ивичката към широкият и край (така както се прави цвете от хартия или цвете от плат)

8. Когато стигнете до края на лентата просто подпъхнете крайчето:

И розичката е готова.
Ако режете лентата с различна ширина и да оформите нещо като листенца, розичката може да стане по-реалистична.
В зависимост от големината на домата може да направите малки и големи рози или да подберете домати с различни цветове (по-оранжеви или по-червени)
Ако искате може да добавите към декорацията зелени подправки (меродия, копър, целина, каквото ви харесва) или да направите листа от краставица, оставям довършването фантазията ви: