Добре е преди да пристъпите към приготвянето на някоя от рецептите в блога ми да прочетете написаното тук. Ще ви е от полза! Напоследък, често повтарям това, че „На война, в любовта и в кулинарията всичко е позволено!“. Много често ме питате дали може да замените това или онова в рецептите. Принципно всяка рецепта (или продукт от състава и) могат да бъдат приготвени (съответно заменени), според предпочитанията на този, който я приготвя. На практика всяка промяна в технологията на приготвяне, в състава и (или) вида на продуктите, води до различен краен резултат, а понякога и до провал. Във връзка с това, мога да гарантирам, че показаните в блога рецепти биха се получили дори на човек, който няма опит в кухнята стига да се придържа към рецептата, а това означава, да се спази количеството и вида на ползваните продукти, както и технологията на приготвяне. Публикувам само рецепти, които са ми харесали и намирам за сполучливи. Ясно съзнавам, че хората са различни (което е чудесно), всеки има различни предпочитания и нещо което за мен е е страхотно, за друг може да не е! Да не говорим за това, че една и съща рецепта, приготвена от едни и същи продукти, по едно и също време, но от двама различни човека, ще доведе до два различни крайни резултата.
1. Мерки и теглилки. Смятам, че когато рецептите са дадени в грамаж, могат да бъдат възпроизведени най-точно.
- Купете си електронна везна, това ще ви спести разочарования – както за начинаещи така и за напреднали.
- Най-често продуктите в рецептите тук са замерени в грамаж и в мерителна чаша – считам, че така е по-удобно. В съветите преди всяка рецепта винаги упоменавам каква е вместимостта на ползваната чаша – най често е 250 мл. Има няколко причини заради които ми харесва продуктите да са замерени и в чаши и в грамаж. Няма да се спирам подробно на причината за това, но ще дам пример за брашното.Различните видове брашно тежат различно. Понякога дори брашно от един и същ тип, но различна партида или производител дава различен грамаж. От тази гледна точка, замерването му в чаши в някои случаи би могло да се счита за по-точно.
- Не винаги ползвам мерителни супени и чаени лъжици, но пък винаги упоменавам грамажа на вложения продукт замерен в лъжици, защото лъжици има всякакъв размер и понякога са равно пълни, друг път препълнени… В този смисъл по-правилното е да се придържате към грамажа.
- Много често и течните продукти в рецептите ми са дадени в грамаж. Това означава, че са били теглени, не замерени в милилитри. Обърнете внимание на това, защото не винаги (не при всички продукти) грамажа е същия в милилитри.
2. Вида и качеството на ползваните продукти. Качеството на ползваните продукти е от изключително значение за безпроблемното изпълнение на рецептите и за вкусния краен резултат. За мен е най-важно е храната да е вкусна, но ми харесва и да е полезна! Опитвам се да балансирам без да съм крайна в това.
- Обикновено ползвам пълномаслени млечни продукти. Кравето масло винаги е без сол. Сметаната е течна, животинска 35%, няма добавки на захар или др. и може да се ползва както за готвене, така и за приготвянето на сладкиши. Яйцата ми са домашни и често са по-големи от стандартните, но винаги посочвам теглото им или приравнявам към стандарта, които е приет за едно средно голямо яйце – 50-55 гр.
- Много хора са противници на маргарина. Аз смея да твърдя, че има неща, които се получават по-добре с маргарин вместо с масло. Когато ползвам маргарин, задължително е „Βιτάμ“.
- Не всеки има късмета и възможността да отглежда месото и зеленчуците си, но поне се научете се да ги пазарувате от места, където се предлагат максимално свежи! Научете се да подбирате (разпознавате) свежестта на зеленчуците, плодовете, месата и рибите.
- Добре е във всеки сезон да се консумират характерните за него плодове и зеленчуци. Това спестява средства и е гарантирано, че са свежи.
- Знам, че за някои хора в България думите „БИО продукти“ звучат префърцунено. Знам също, че цените на тези продукти (особено в БГ) са по-високи, но причината за това е логична.
Сами избирате, но знайте, че разликата на края идва точно от тези дребни неща и избори.
3. Спазвайте точно технологията на приготвяне, за максимално перфектни резултати! Следвайте точно инструкциите относно приготвянето на дадена рецепта! Относно последователността на прибавянето на продуктите и това дали трябва да се добавят в течно или твърдо състояние. В някои случаи това е от огромно значение.
5. Теста и тестени изделия. В рецептите си винаги посочвам точното количество на всички вложени от мен продукти в дадения момент на приготвяне, включително и брашното. Според вида на ползваните продукти, като големина на яйца, абсорбираща способност на брашното, и т.н., е възможно да изразходвате повече или по-малко брашно.
6. Печене. Температура и време. Във всяка рецепта посочвам програма (включен горен и долен реотан, вентилатор, грил и т.н.), температура и време за печене. За вас тази информация е по-скоро ориентировъчна, за мен е важна, понеже при следващо приготвяне на рецептата, мога да наглася програмата и таймера на фурната и спокойно да си върша нещо друго. Когато опитате 1-2 от рецептите тук ще знаете дали тези параметри съвпаднат и с вашата фурна. Ако е така – супер!!! Ще може спокойно да включвате таймера на печката
Ако ли не – поне ще се ориентирате според особеностите на вашата фурна и ще я нагласяте на по-силно или по-слабо спрямо дадените от мен параметри. Времето за печене е свързано с обема на печивата. Ако не сте ползвали тава с големина, каквато се препоръчва в рецептата или примерно сте направили бисквитите с различна големина, времето за печене ще е различно от това което аз съм посочила.

- Много Слаба фурна – 100 до 120°С
- Слаба фурна – 150-160°С
- Умерена фурна – 170-180°С
- Умерено-силна фурна – 180-200°С
- Силна Фурна – 200-220°С
- Много силна фурна (грил) – 220-250°С
7. Подправките – всякакви мерудии. Те са като парфюмите – винаги ги съхранявайте на прохладно и тъмно място, за да запазят най-дълго аромата и качествата си. Знам, че е модно пък и красиво да имате полица (етажерка, рафт) с наредени върху нея малки шишенца пълни със всякакви магии – мерудии
Имайте предвид обаче, че светлината действа на билките както и на парфюмите – променя миризмата им, затова е най-добре да се съхраняват в шкаф.

8. Съкращенията, които може да срещнете в текстовете на рецептите ми:
- ч.ч. – чаена чаша
- каф.ч. – кафена чашка
- в.ч. – водна чаша
- вин. ч. – винена чаша
- с.л. – супена лъжица
- ч.л. – чаена лъжица
- кг. – килограм
- гр. – грам
- л. – литър
- мл. – милилитър
- мин. – минути
- см. – сантиметра
- мм. – милиметър
- пак. – пакет