skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Начална страница
  • Готвиш сполучливо с мен!
  • КАРВИНГ
  • За мен

Гозбите на Маги

Готвиш сполучливо с мен!

|

Добре е преди да пристъпите към приготвянето на някоя от рецептите в блога ми да прочетете написаното тук. Ще ви е от полза! Напоследък, често повтарям това, че „На война, в любовта и в кулинарията всичко е позволено!“. Много често ме питате дали може да замените това или онова в рецептите. Принципно всяка рецепта (или продукт от състава и) могат да бъдат приготвени (съответно заменени), според предпочитанията на този, който я приготвя. На практика всяка промяна в технологията на приготвяне, в състава и (или) вида на продуктите, води до различен краен резултат, а понякога и до провал. Във връзка с това, мога да гарантирам, че показаните в блога рецепти биха се получили дори на човек, който няма опит в кухнята стига да се придържа към  рецептата, а това означава, да се спази количеството и вида на ползваните продукти, както и технологията на приготвяне. Публикувам само рецепти, които са ми харесали и намирам за сполучливи. Ясно съзнавам, че хората са различни (което е чудесно), всеки има различни предпочитания и нещо което за мен е е страхотно, за друг може да не е! Да не говорим за това, че една и съща рецепта, приготвена от едни и същи продукти, по едно и също време, но от двама различни човека, ще доведе до два различни крайни резултата.
1. Мерки и теглилки. Смятам, че когато рецептите са дадени в грамаж, могат да бъдат възпроизведени най-точно.  
  • Купете си електронна везна, това ще ви спести разочарования – както за начинаещи така и за напреднали.
  • Най-често продуктите в рецептите тук са замерени в грамаж и в мерителна чаша – считам, че така е по-удобно. В съветите преди всяка рецепта винаги упоменавам каква е вместимостта на ползваната чаша – най често е 250 мл. Има няколко причини заради които ми харесва продуктите да са замерени и в чаши и в грамаж. Няма да се спирам подробно на причината за това, но ще дам пример за брашното.Различните видове брашно тежат различно. Понякога дори брашно от един и същ тип, но различна партида или производител дава различен грамаж. От тази гледна точка, замерването му в чаши в някои случаи би могло да се счита за по-точно.
  • Не винаги ползвам мерителни супени и чаени лъжици, но пък винаги упоменавам грамажа на вложения продукт замерен в лъжици, защото лъжици има всякакъв размер и понякога са равно пълни, друг път препълнени… В този смисъл по-правилното е да се придържате към грамажа. 
  • Много често и течните продукти в рецептите ми са дадени в грамаж. Това означава, че са били теглени, не замерени в милилитри. Обърнете внимание на това, защото не винаги (не при всички продукти) грамажа е същия в милилитри. 
2. Вида и качеството на ползваните продукти. Качеството на ползваните продукти е от изключително значение за безпроблемното изпълнение на рецептите и за вкусния краен резултат. За мен е най-важно е храната да е вкусна, но ми харесва и да е полезна! Опитвам се да балансирам без да съм крайна в това. 
  • Обикновено ползвам пълномаслени млечни продукти. Кравето масло винаги е без сол. Сметаната е течна, животинска 35%, няма добавки на захар или др. и може да се ползва както за готвене, така и за приготвянето на сладкиши. Яйцата ми са домашни и често са по-големи от стандартните, но винаги посочвам теглото им или приравнявам към стандарта, които е приет за едно средно голямо яйце – 50-55 гр. 
  • Много хора са противници на маргарина. Аз смея да твърдя, че има неща, които се получават по-добре с маргарин вместо с масло. Когато ползвам маргарин, задължително е „Βιτάμ“. 
  • Не всеки има късмета и възможността да отглежда месото и зеленчуците си, но поне се научете се да ги пазарувате от места, където се предлагат максимално свежи! Научете се да подбирате (разпознавате) свежестта на зеленчуците, плодовете, месата и рибите. 
  • Добре е във всеки сезон да се консумират характерните за него плодове и зеленчуци. Това спестява средства и е гарантирано, че са свежи. 
  • Знам, че за някои хора в България думите „БИО продукти“ звучат префърцунено. Знам също, че цените на тези продукти (особено в БГ) са по-високи, но причината за това е логична. 
Сами избирате, но знайте, че разликата на края идва точно от тези дребни неща и избори.
3. Спазвайте точно технологията на приготвяне, за максимално перфектни резултати! Следвайте точно инструкциите относно приготвянето на дадена рецепта! Относно последователността на прибавянето на продуктите и това дали трябва да се добавят в течно или твърдо състояние. В някои случаи това е от огромно значение.
5. Теста и тестени изделия. В рецептите си винаги посочвам точното количество на всички вложени от мен продукти в дадения момент на приготвяне, включително и брашното. Според вида на ползваните продукти, като големина на яйца, абсорбираща способност на брашното, и т.н., е възможно да изразходвате повече или по-малко брашно. 
6. Печене. Температура и време. Във всяка рецепта посочвам програма (включен горен и долен реотан, вентилатор, грил и т.н.), температура и време за печене. За вас тази информация е по-скоро ориентировъчна, за мен е важна, понеже при следващо приготвяне на рецептата, мога да наглася програмата и таймера на фурната и спокойно да си върша нещо друго. Когато опитате 1-2 от рецептите тук ще знаете дали тези параметри съвпаднат и с вашата фурна. Ако е така – супер!!! Ще може спокойно да включвате таймера на печката :) Ако ли не – поне ще се ориентирате според особеностите на вашата фурна и ще я нагласяте на по-силно или по-слабо спрямо дадените от мен параметри. Времето за печене е свързано с обема на печивата. Ако не сте ползвали тава с големина, каквато се препоръчва в рецептата или примерно сте направили бисквитите с различна големина, времето за печене ще е различно от това което аз съм посочила.
  • Много Слаба фурна – 100 до 120°С
  • Слаба фурна – 150-160°С
  • Умерена фурна – 170-180°С
  • Умерено-силна фурна – 180-200°С
  • Силна Фурна – 200-220°С
  • Много силна фурна (грил) – 220-250°С
7. Подправките – всякакви мерудии. Те са като парфюмите – винаги ги съхранявайте на прохладно и тъмно място, за да запазят най-дълго аромата и качествата си. Знам, че е модно пък и красиво да имате полица (етажерка, рафт) с наредени върху нея малки шишенца пълни със всякакви магии – мерудии :) Имайте предвид обаче, че светлината действа на билките както и на парфюмите – променя миризмата им, затова е най-добре да се съхраняват в шкаф. 
8. Съкращенията, които може да срещнете в текстовете на рецептите ми:
  • ч.ч. – чаена чаша
  • каф.ч. – кафена чашка
  • в.ч. – водна чаша
  • вин. ч. – винена чаша
  • с.л. – супена лъжица
  • ч.л. – чаена лъжица
  • кг. – килограм
  • гр. – грам
  • л. – литър
  • мл. – милилитър
  • мин. – минути
  • см. – сантиметра
  • мм. – милиметър
  • пак. – пакет

0 коментара
Абонамент за: Публикации (Atom)

Какво месо обичате да хапвате?

Предоставено от Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

Всичко за мен

Unknown
Преглед на целия ми профил

Търсене

Blog Archive

  • ▼  2014 (4)
    • ▼  април (4)
      • Баница със сирене
      • Неустоими картофки
      • Панирани тиквички на фурна
      • Пълнозърнести мъфини с ябълки
Copyright (c) 2010 Гозбите на Маги. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.